321

Третият лъч на метрото тръгва през май

Очакванията са третият лъч на метрото да бъде пуснат по план – през месец май въпреки извънредното положение, в което се намира България.

Това съобщи за Economic.bg инж. Стоян Братоев, изпълнителен директор на „Метрополитен“ ЕАД.

„Към момента всичко върви по план и тестове се правят. Има известни пречки, но все пак очакваме третият лъч официално да бъде пуснат през месец май“, каза Братоев, като уточни, че забавяне има от страна на „Сименс“, защото са изтеглили работниците си. По думите му към момента не се очаква това да повлияе на крайния резултат и третият лъч трябва да бъде пуснат официално по план.

Пускането в експлоатация на третата отсечка на метрото беше многократно отлагана. Първоначално се очакваше тя да бъде пусната до края на октомври 2019 г., но малко по-късно срокът се удължи и беше казано, че първите влакове ще тръгнат през февруари 2020 г. В края на 2019 г. обаче инж. Братоев заяви, че се очаква официално третият метролъч да бъде пуснат през април-май.

Става въпрос за трасето от метростанция „Красно село“ до кръстовището на бул. „Патриарх Евтимий“ и ул. „Граф Игнатиев“. То е дълго 4 км и включва още станциите при бул. „България“, при Медицинска академия и НДК. Те са напълно готови и сега по тях пробно се движат влакове със скорост 20 км/ч.

Информация: СТРОИТЕЛИ-БГ